EU ønsker at sætte den globale dagsorden for ordentligt arbejde i tæt samarbejde med internationale organisationer, tredjelande, arbejdsmarkedets parter og civilsamfundet ved at:
- fremme bæredygtig social og økonomisk udvikling uden for EU's grænser i overensstemmelse med EU's værdier, Europa-Kommissionens meddelelse om anstændigt arbejde på verdensplan, den europæiske søjle for sociale rettigheder og FN's mål for bæredygtig udvikling
- arbejde for retfærdig globalisering, bl.a. via fremme af internationale arbejdsstandarder og inddragelse af arbejdsmarkedsbestemmelser i EU's handelsordninger og opfølgningen på dem
- hjælpe kandidatlande og mulige kandidatlande med at forberede sig på EU-medlemskab
- lægge vægt på høje sociale og beskæftigelsesmæssige standarder i nabolandene og på udviklingssamarbejde.
Kommissionen arbejder på at sikre, at der tages hensyn til beskæftigelsesmæssige og sociale aspekter i EU's eksterne politikker og via den eksterne dimension af EU's interne politikker.
Dette omfatter lovgivningsmæssige initiativer som det foreslåede direktiv om virksomheders due diligence for bæredygtighed og forslaget til forordning om forbud mod produkter fremstillet ved tvangsarbejde på EU-markedet.
Samarbejde med internationale organisationer og forummer
EU samarbejder med ILO, Organisationen for Økonomisk Samarbejde og Udvikling (OECD), De Forenede Nationer (FN) samt med G7, G20 og andre internationale organisationer og forummer om at:
- fremme rimelige arbejdsvilkår for alle
- fremme globaliseringens sociale dimension
- føre den eksterne dimension af de europæiske politikker ud i livet.
ILO
EU har udviklet et mangeårigt strategisk samarbejde med Den Internationale Arbejdsorganisation (ILO).
Dette samarbejde har fokus på rimelige arbejdsvilkår og 2030-dagsordenen for bæredygtig udvikling. Dette samarbejde drejer sig om de grundlæggende principper og rettigheder på arbejdet, også inden for handel, og om en række andre socialpolitiske emner.
I februar 2024 tilsluttede Kommissionen sig på EU's vegne ILO's globale koalition for social retfærdighed.
EU og ILO gennemfører fælles projekter, og EU og medlemslandene bidrager til organisationens arbejde, primært via EU-erklæringer.
OECD
I sit samarbejde med Organisationen for Økonomisk Samarbejde og Udvikling (OECD) støtter EU indførelsen af internationale standarder for ansvarlig forretningsskik for at gøre det letter for virksomhederne at bidrage til rimelige arbejdsvilkår.
EU finansierer OECD-forskning, bl.a. i fremme af due diligence for ansvarlig forretningsskik i globale forsyningskæder, og vil fortsat understøtte dækningen af rimelige arbejdsvilkår i OECD.
GD EMPL deltager i forhandlingerne om OECD's lovgivningsmæssige instrumenter i Udvalget om Beskæftigelse, Arbejdsmarkedsforhold og Sociale Anliggender og har senest medvirket i udarbejdelsen af henstillingen fra 2022 om skabelse af bedre muligheder for unge.
Europarådet
EU og Europarådet har længe samarbejdet om at fremme arbejdstagerrettigheder. EU yder i øjeblikket økonomisk støtte til programmer, som gennemføres i fællesskab med Europarådet.
Dette omfatter finansiering af kurser om undervisning i menneskerettigheder for jurister, bl.a. i forbindelse med sociale rettigheder, og arbejdet på at integrere romaer på lokalt plan i hele Europa.
G7
EU er fuldt ud involveret i G7-gruppen, som er et mellemstatsligt politisk og økonomisk forum bestående af Canada, Frankrig, Tyskland, Italien, Japan, UK og USA, men EU tæller som overnational organisation ikke som medlem.
Det første formelle G7-møde mellem medlemslandenes arbejdsministre, beskæftigelsesministre og udviklingsministre blev afholdt i 2015 under det tyske G7-formandskab.
G7's initiativer inden for beskæftigelse og sociale anliggender omfatter:
- Ministermøder og forberedelsen af dem samt de opfølgende forpligtelser i Arbejdsgruppen vedrørende Beskæftigelse på teknisk plan, hvor Europa-Kommissionen forbereder EU's deltagelse og bidrag
- Vision Zero Fund, der skal medvirke til at få indført rimelige arbejdsvilkår, forbedre sikkerheden på arbejdspladsen og sætte fokus på sundhed i de globale forsyningskæder, som Kommissionen yder økonomisk støtte til
G20
EU er fuldgyldigt medlem af G20, som er et mellemstatsligt forum med 19 suveræne lande samt EUog AU.
Beskæftigelsesministrene fra G20-landene mødtes for første gang i 2010 i Washington D.C. og har siden holdt årlige møder.
G20's sociale initiativer omfatter:
- G20-målet for kvinders deltagelse i arbejdsstyrken
- ungdomsmålet ("Antalya-målet") om at reducere andelen af udsatte unge
Desuden har ledende embedsmænd og flere arbejdsgrupper i en årrække drøftet sociale initiativer i regi af G20-arbejdsgruppen for beskæftigelse, hvor GD EMPL repræsenterer EU. EWG følger op på gennemførelsen af medlemmernes G20-beskæftigelsesplaner, herunder EU's.
EU's udvidelse
EU sigter mod at forbedre den sociale dimension i de ti kandidatlande og potentielle kandidatlande, der kan tiltræde EU, ved at understøtte, forhandle om og overvåge udviklingen af beskæftigelses- og socialpolitikkerne i overensstemmelse med EU's standarder og tiltrædelseskriterier.
GD EMPL er især involveret i at bringe kandidatlandenes lovgivning i overensstemmelse med følgende kapitler i EU-lovgivningen:
- Den frie bevægelighed for arbejdstagerne og koordineringen af de sociale sikringsordninger (kapitel 2)
- Socialpolitik og beskæftigelse (kapitel 19)
- Uddannelse og kultur for så vidt angår erhvervsuddannelse (kapitel 26)
For at støtte udvidelseslandene på deres vej mod EU inddrager GD EMPL også dem i ekspertgrupper på EU-plan og andre aktiviteter og initiativer, når det er relevant og tilladt i henhold til det pågældende retsgrundlag.
Førtiltrædelsesinstrumentet (IPA) er EU's metode til at understøtte reformer i kandidatlandene og de potentielle kandidatlande – økonomisk og teknisk.
EU's nabolande
EU samarbejder med nabolandene om beskæftigelse og sociale spørgsmål gennem den europæiske naboskabspolitik og forskellige regionale initiativer som:
- Middelhavsunionen, der samler 15 lande i det sydlige Middelhavsområde, Afrika og Mellemøsten og alle EU-landene
- Det østlige partnerskab, der omfatter Armenien, Aserbajdsjan, Belarus, Georgien, Moldova og Ukraine.
Europa-Kommissionen samarbejder med disse lande via aftaler, udveksling af god praksis og støtte til konkrete initiativer. Formålet med samarbejdet er at fremme:
- gode arbejdsvilkår og et bedre forhold mellem arbejdsgivere og arbejdstagere
- en god social dialog og effektive arbejdsmarkedsinstitutioner
- arbejdstagernes beskæftigelsesegnethed og beskæftigelsen blandt unge
- en tilstrækkelig og bæredygtig social beskyttelse.
Handel og bæredygtig udvikling
EU's handelspolitik skal sikre, at den økonomiske udvikling går hånd i hånd med social retfærdighed, respekt for menneskerettighederne og høje standarder for arbejdsvilkår og miljøbeskyttelse. For at disse målsætninger kan realiseres, indeholder EU's handelsaftaler regler om handel og bæredygtig udvikling
EU arbejder på at sikre, at handelspolitikken medvirker til en bæredygtig udvikling, via:
- sine handelsaftaler
- særlige incitamenter for udviklingslandene (den generelle toldpræferenceordning (GSP+) og Alt undtagen våben, EBA-ordningerne)
- sin handels- og udviklingspolitik
Udviklede lande og nye markeder
Europa-Kommissionen fremmer internationale arbejdstagerrettigheder i sine bilaterale dialoger med tredjelande og partnere, herunder særlige dialoger om arbejdstagerrettigheder og samtaler med Thailand, USA, Japan, Kina, Canada og Taiwan.
Det regionale samarbejde finder sted med Middelhavsunionen, Det Østlige Partnerskab, Asien (ASEM) og Latinamerika.
Formålet med dialogerne og samarbejdet er at styrke den gensidige forståelse og udveksle evidens, erfaringer og god praksis.