De gedecentraliseerde EU-agentschappen voeren technische, wetenschappelijke en beheerstaken uit die de EU-instellingen helpen om beleid te maken en uit te voeren.
Zij ondersteunen ook de samenwerking tussen de EU, de regeringen van de EU-landen en de sociale partners, door het bundelen van technische en specialistische expertise.
Gedecentraliseerde agentschappen worden voor onbepaalde tijd opgezet en zijn verspreid over de hele EU. Elk agentschap is uniek en heeft zijn eigen rol.
De Europese Commissie werkt samen met de volgende vijf gedecentraliseerde EU-agentschappen op het gebied van werkgelegenheid, sociale zaken en inclusie:
- De Europese Arbeidsautoriteit (ELA) ziet toe op een rechtvaardige en doeltreffende handhaving van de EU-regels omtrent arbeidsmobiliteit en coördinatie van de sociale zekerheid. Zij helpt de nationale autoriteiten ook samenwerken bij de handhaving van deze regels en maakt het voor burgers en bedrijven gemakkelijker om van de interne markt te profiteren.
- De Europese Stichting tot verbetering van de levens- en arbeidsomstandigheden (Eurofound) levert en verspreidt belangrijke kennis over arbeidsgerelateerde en sociale zaken om bij te dragen tot een gezond en empirisch onderbouwd beleid op deze gebieden.
- Het Europees Agentschap voor de veiligheid en de gezondheid op het werk (EU-OSHA) streeft ernaar werkplekken in Europa veiliger, gezonder en productiever te maken. Onder meer inventariseert en evalueert het agentschap nieuwe arbeidsrisico’s.
- Het Europees Centrum voor de ontwikkeling van de beroepsopleiding (Cedefop) ondersteunt de ontwikkeling van het Europees beleid voor beroepsonderwijs, opleiding en bijscholing, en helpt bij de uitvoering daarvan.
- De Europese Stichting voor opleiding (ETF) helpt, in het kader van het buitenlands beleid van de EU, overgangs- en ontwikkelingslanden om hun menselijk potentieel te benutten via de hervorming van onderwijs, opleiding en de arbeidsmarktsystemen.