Ce rezultate s-au obținut până în prezent?
- Comisia și țările UE au pus bazele unui sistem modern și digitalizat de coordonare a securității sociale la nivel transfrontalier. Acest lucru facilitează schimbul de informații între autorități și îmbunătățește modul în care organismele publice furnizează servicii pentru cetățeni.
- Sistemul EESSI a îmbunătățit schimbul de informații și cooperarea între instituțiile de securitate socială.
- De asemenea, se iau măsuri pentru a simplifica interacțiunea între persoanele care lucrează sau administrează întreprinderi în alte țări ale UE și organismele publice din Europa:
- până în decembrie 2023, datorită regulamentului privind portalul digital unic, cetățenii și întreprinderile ar trebui să aibă acces online la trei proceduri de coordonare a sistemelor de securitate socială, rezultatele urmând să fie disponibile pe cale electronică
- a fost lansat proiectul-pilot ESSPASS pentru a identifica o soluție digitală privind emiterea și verificarea transfrontalieră a drepturilor de securitate socială.
De ce propune Comisia măsuri în acest domeniu?
Normele UE protejează deja drepturile de securitate socială ale cetățenilor care se deplasează în Europa și garantează accesul acestora la prestațiile de care pot beneficia. Digitalizarea poate contribui la o aplicare mai eficientă a acestor norme. Această inițiativă pune bazele unor posibile noi măsuri menite să-i ajute și mai mult, prin digitalizare, pe cetățenii mobili și să reducă povara administrativă asupra întreprinderilor și autorităților naționale care se ocupă de securitatea socială transfrontalieră. De asemenea, inițiativa va contribui la tranziția digitală a Europei.
În ce măsură accelerarea digitalizării va contribui la coordonarea sistemelor de securitate socială?
Digitalizarea va îmbunătăți coordonarea între sistemele de securitate socială și va contribui la abordarea provocărilor cu care se confruntă cetățenii, întreprinderile și organismele publice, de exemplu:
- Persoanele care locuiesc sau administrează o societate în alte țări din UE se confruntă adesea cu dificultăți în relațiile cu instituțiile de securitate socială și cu alte organisme publice. Procedurile de certificare și verificare a drepturilor de securitate socială pot necesita mult timp și adesea se bazează pe schimbul de documente în format tipărit – acestea sunt cunoscute și sub denumirea de „documente portabile”, cum ar fi cardul european de asigurări sociale de sănătate (CEASS). Întreprinderile se pot confrunta cu diverse costuri și obstacole administrative, în special atunci când își detașează angajații temporar în străinătate.
- Instituțiile de securitate socială întâmpină adesea dificultăți în ceea ce privește accesarea și schimbul de informații din cauza gradului scăzut de interoperabilitate între sistemele naționale. De asemenea, există costuri legate, de exemplu, de verificarea drepturilor, de eliberarea sau înlocuirea documentelor, de eventuale fraude și erori în materie de documente portabile sau de utilizare necorespunzătoare a CEASS.
Care sunt principalele acțiuni propuse de Comisie?
Comisia are în vedere:
- promovarea digitalizării coordonării sistemelor de securitate socială, centrată pe cetățeni prin:
- garantarea de servicii digitale continue pentru persoanele care călătoresc, se deplasează și lucrează în alte țări din UE sau care desfășoară activități comerciale în străinătate, în relațiile cu organismele publice
- furnizarea, la nivel transfrontalier, de servicii publice digitale eficiente și interoperabile, ușor de accesat și de utilizat
- îmbunătățirea cooperării și a schimbului de informații în materie de securitate socială între instituții.
Acțiunile în acest sens includ:
- finalizarea punerii în aplicare a EESSI până cel târziu la sfârșitul anului 2024 și îmbunătățirea continuă a sistemului existent
- creșterea angajamentului țărilor UE în ceea ce privește activitățile ESSPASS și, pe baza rezultatelor, o evaluare de către Comisie a unei eventuale implementări la scară largă
- digitalizarea altor proceduri, în afară de cele care urmează să fie digitalizate în temeiul regulamentului privind portalul digital unic, până în 2025, de exemplu, în ceea ce privește prestațiile de șomaj, accidentele de muncă, bolile profesionale și asistența medicală
- îmbunătățirea schimbului de date și a interoperabilității în contexte transfrontaliere
- investiții susținute în procedurile de automatizare a coordonării sistemelor de securitate socială
- analiza posibilităților de simplificare pentru asigurarea unor servicii digitale continue pentru persoanele care locuiesc și lucrează în alte țări din UE
- reuniuni anuale la nivel înalt cu statele membre pentru a monitoriza și sprijini progresele înregistrate.
În ce măsură un grad sporit de digitalizare în acest domeniu va aduce avantaje pentru cetățeni, întreprinderi și organismele publice?
Pentru cetățenii care se deplasează în Europa:
- un acces continuu la serviciile publice, inclusiv o accesare mai rapidă a documentelor pentru a-și putea atesta drepturile de securitate socială în străinătate
- documente digitale disponibile în portofele electronice, pentru a facilita recunoașterea drepturilor și pentru a-i permite persoanei în cauză să dețină un control deplin asupra datelor sale cu caracter personal
- facilitarea exercitării drepturilor de securitate socială în alte țări, cum ar fi asistența medicală neplanificată
- prelucrarea mai rapidă și mai sigură a cererilor de prestații de securitate socială.
Pentru instituțiile de securitate socială și alte organisme publice:
- îmbunătățirea eficienței și a calității serviciilor de securitate socială, inclusiv la nivel transfrontalier
- verificarea digitală fiabilă a drepturilor de securitate socială, reducerea costurilor și a riscului de erori și fraudă
- îmbunătățirea cooperării și a accesului la datele de securitate socială și a schimbului de astfel de date, inclusiv la nivel transfrontalier, sub rezerva unor norme stricte în materie de protecție și securitate a datelor.
Pentru întreprinderile care prestează servicii în străinătate:
- simplificarea procedurilor administrative și a interacțiunilor cu instituțiile de securitate socială, inclusiv solicitarea și eliberarea online a documentelor, de exemplu atunci când își detașează angajații în altă țară din UE.
Ce drepturi vă oferă în prezent cardul european de asigurări sociale de sănătate (CEASS)? Ce impact va avea noua inițiativă?
Măsurile propuse în această comunicare nu vor duce la nicio modificare a normelor UE privind coordonarea sistemelor de securitate socială. CEASS vă va oferi în continuare acces la asistența necesară în sistemul de sănătate publică, în oricare din cele 27 de țări ale UE, precum și în Islanda, Liechtenstein, Norvegia, Elveția și Regatul Unit, în aceleași condiții și la aceleași costuri ca și în cazul persoanelor asigurate în țara respectivă.
Care sunt următoarele etape în ceea ce privește ESSPASS? Acesta va deveni obligatoriu pentru statele membre?
Două consorții de instituții din țările UE, cu sprijin financiar din partea Comisiei, testează în prezent procedura privind eliberarea și verificarea certificatului A1 și a cardului european de asigurări sociale de sănătate. Pe baza rezultatelor acestor activități-pilot, care ar trebui finalizate în 2025, Comisia va decide cu privire la etapele următoare, inclusiv în ceea ce privește fezabilitatea implementării ESSPASS în toate țările UE și un eventual nou cadru legislativ.
Mai multe informații despre pașaportul european de securitate socială.
Care este situația actuală în raport cu sistemul de schimb electronic de informații privind securitatea socială (EESSI)? Câte/Ce state membre au adoptat acest sistem?
EESSI este operațional în toate cele 32 de țări participante (UE-27, Islanda, Liechtenstein, Norvegia, Elveția și Regatul Unit), iar 13 dintre acestea (BG, DK, EE, FR, CY, LV, HU, MT, PT, SE, IS, NO și UK) pot face schimb de informații în toate domeniile și ramurile securității sociale. În 18 țări nivelul de implementare este de peste 90 %. Datorită EESSI, din 2019, instituțiile de securitate socială au gestionat mai rapid și mai sigur peste 16 milioane de cazuri ale persoanelor care călătoresc, locuiesc, studiază, se pensionează și/sau lucrează în altă țară.
Comisia va continua să sprijine implementarea sa în statele membre și va furniza o monitorizare și o raportare trimestrială a eforturilor naționale în acest sens, pe site-ul Europa (DG Ocuparea Forței de Muncă, Afaceri Sociale și Incluziune).
Ce alte inițiative digitale există pentru a sprijini libera circulație și mobilitatea echitabilă a forței de muncă?
Regulamentul privind înființarea unui portal digital unic (gateway)
Regulamentul privind înființarea unui portal digital unic (gateway) prevede ca, până la 12 decembrie 2023, țările UE să le permită cetățenilor și întreprinderilor să acceseze și să finalizeze integral online 21 de proceduri administrative prin intermediul site-ului „Europa ta” și să primească documentele solicitate în format electronic.
Procedurile legate de coordonarea sistemelor de securitate socială sunt:
- solicitarea de decizii privind stabilirea legislației aplicabile în materie de securitate socială
- cererile pentru acordarea unui card european de asigurări sociale de sănătate (CEASS)
- solicitarea pensiei.
Pentru schimbul transfrontalier de documente și informații necesare pentru cele 21 de proceduri, este în curs de elaborare sistemul tehnic bazat pe principiul „doar o singură dată”. Scopul este de a reutiliza informațiile în format electronic de care dispun deja alte administrații publice din Europa.
Cadrul privind identitatea digitală europeană
Cadrul privind identitatea digitală europeană (EUDI) va facilita accesul cetățenilor și al întreprinderilor din UE la servicii publice și private la nivel transfrontalier. Țările UE vor emite portofele UE armonizate privind identitatea digitală, care le vor permite persoanelor fizice și întreprinderilor să își stocheze și să partajeze în mod voluntar datele și documentele digitale. Acest cadru ar putea fi aplicat și în cazul coordonării sistemelor de securitate socială.
Pentru a testa portofelele privind identitatea digitală, se desfășoară proiecte-pilot la scară largă cu sprijinul programului Europa digitală. În prezent, un grup de instituții din diferite țări testează, printre altele, eliberarea și verificarea certificatului A1 și a cardului european de asigurări sociale de sănătate.
Mai multe informații despre ESSPASS și cadrul EUDI
Propunerea de act privind Europa interoperabilă
Propunerea de act privind Europa interoperabilă urmărește să instituie un cadru de cooperare pentru ca administrațiile publice din UE să convină asupra unor soluții comune și interoperabile. Atât cetățenii, cât și întreprinderile vor beneficia de servicii publice mai eficiente, datorită unei mai bune interconectări a administrațiilor publice digitale și îmbunătățirii schimbului de date între toate sectoarele și țările UE.
Strategia europeană privind datele
Strategia europeană privind datele, introdusă în 2020, vizează, printre altele, facilitarea schimbului de date între autoritățile publice. Acest lucru contribuie la îmbunătățirea serviciilor publice, dar și la reducerea poverii administrative pentru cetățenii mobili și întreprinderile care își desfășoară activitatea pe piața unică.
Acțiunile se axează pe:
- un cadru de guvernanță transsectorial pentru accesarea și utilizarea datelor
- sisteme și infrastructuri tehnologice
- îmbunătățirea competențelor digitale
- promovarea unor spații europene ale datelor în sectoare strategice.
Serviciul european de urmărire a pensiilor
Serviciul european de urmărire a pensiilor (ETS) este în curs de dezvoltare, cu sprijinul Comisiei, pentru ca toți cetățenii, în orice moment al carierei lor, să poată avea acces la informații cu privire la drepturile lor de pensie în statele membre în care au lucrat.
Acest serviciu nu înlocuiește necesitatea ca persoanele care au lucrat în mai multe țări să își solicite pensia la sfârșitul carierei, în conformitate cu normele UE privind coordonarea sistemelor de securitate socială. Instituțiile de securitate socială utilizează sistemul EESSI pentru a face schimb de informații pentru calcularea pensiilor. Cetățenii primesc un formular P1, care conține un rezumat oficial și un calcul al drepturilor la pensie.
Un proiect privind cardul de muncă și securitate socială
În mai multe țări, au fost introduse carduri de muncă și de securitate socială, pentru a asigura respectarea cerințelor legislației muncii pentru lucrători, inclusiv pentru cei care lucrează în țări diferite. Partenerii sociali din UE din sectorul construcțiilor au în vedere o posibilă interoperabilitate între aceste carduri, cu sprijin financiar din partea Comisiei.
Platforma europeană de combatere a muncii nedeclarate din cadrul Autorității Europene a Muncii evaluează, de asemenea, eficacitatea acestor carduri ca instrument de combatere a muncii nedeclarate.
Sistemul de informare al pieței interne și declarația electronică privind detașarea lucrătorilor în străinătate
Sistemul de informare al pieței interne (IMI) ajută autoritățile să coopereze la nivel transfrontalier și să își îndeplinească obligațiile în diverse domenii, inclusiv pe cele care le revin în baza legislației UE privind detașarea lucrătorilor în străinătate.
Ce este declarația electronică privind detașarea lucrătorilor?
Comisia și statele membre colaborează în vederea elaborării unui formular electronic comun (declarație electronică) pe care autoritățile naționale îl pot utiliza, în mod voluntar, atunci când detașează lucrători în străinătate. Scopul este de a reduce sarcina administrativă a prestatorilor de servicii și de a facilita schimbul de informații între autoritățile relevante. De asemenea, această declarație electronică ar putea contribui la combaterea fraudei și a utilizării abuzive a sistemului.
Detașarea lucrătorilor în sectorul transportului rutier
Directiva (UE) 2020/1057 a introdus cerințe administrative și de control specifice privind detașarea conducătorilor auto în sectorul transportului rutier. Operatorii de transport rutier trebuie să depună o declarație de detașare pe site-ul Transport rutier – Declarație privind detașarea, care este conectat la sistemul IMI.
Inițiative de tip e-sănătate
În cadrul viitorului spațiu european al datelor privind sănătatea, Comisia și statele membre doresc să permită utilizarea deplină a infrastructurii digitale MyHealth@EU peste tot în Europa pentru prescripțiile electronice, dosarele electronice de sănătate ale pacienților, rezultatele de laborator, rapoartele de externare și imaginile medicale.
Acest lucru ar putea contribui la simplificarea procedurilor administrative legate de rambursarea costurilor pentru asistența medicală transfrontalieră, în temeiul directivei privind aplicarea drepturilor pacienților în cadrul asistenței medicale transfrontaliere.
În 2023, MyHealth@EU este deja operațional în unsprezece state membre pentru prescripțiile electronice și dosarele pacienților.
Infrastructura europeană a serviciilor bazate pe tehnologia blockchain
Infrastructura europeană de servicii bazate pe tehnologia blockchain (EBSI) este o inițiativă a Comisiei Europene și a parteneriatului european privind tehnologia blockchain. Scopul său este de a sprijini furnizarea de servicii publice transfrontaliere utilizând tehnologii de tip blockchain.
EBSI poate fi utilizat pentru a stoca informații într-un mod fiabil și descentralizat. Permite noi forme de verificare, trasabilitate și transparență pentru persoanele fizice, în relația cu serviciile publice din UE. ESSPASS a fost selectat drept caz-pilot pentru EBSI.