Gå direkt till innehållet
Employment, Social Affairs and Inclusion

Vad har gjorts hittills?

  • Kommissionen och EU-länderna har lagt grunden till ett modernt, digitalt system för samordning av de sociala trygghetssystemen över gränserna. Systemet gör det lättare för myndigheterna att utbyta information och de offentliga organen kan tillhandahålla tjänster till allmänheten på nya sätt. 
  • EESSI-systemet har förbättrat informationsutbytet och samarbetet mellan socialförsäkringsinstitutionerna.
  • Arbete pågår också för att förenkla kontakterna mellan personer som arbetar eller driver företag i andra EU-länder och offentliga organ i hela Europa:
    • Tack vare förordningen om en gemensam digital ingång bör privatpersoner och företag senast i december 2023 ha tillgång till tre helt nätbaserade samordningsförfaranden för social trygghet.
    • Esspass-pilotprojektet ska undersöka en digital lösning för att utfärda handlingar och kontrollera människors rätt till sociala förmåner utomlands.

Varför föreslår kommissionen åtgärder på det här området?

EU:s regler skyddar redan rätten till social trygghet för medborgare som flyttar inom EU och ser till att de får tillgång till förmåner som de är berättigade till. Digitaliseringen kan bidra till att reglerna kan användas mer effektivt. Det här initiativet lägger grunden för eventuella framtida åtgärder för att med hjälp av digitalisering ytterligare underlätta livet för personer som flyttar eller reser utomlands och minska bördan för företag och nationella myndigheter som hanterar sociala förmåner i flera länder. Detta kommer också att bidra till EU:s digitala omställning.

Hur kommer digitaliseringen att bidra till samordningen av de sociala trygghetssystemen?

Digitaliseringen kommer att förbättra samordningen mellan de sociala trygghetssystemen och bidra till att hantera de utmaningar som privatpersoner, företag och offentliga organ står inför. Här är två exempel:

  • Personer som bor i eller driver företag i andra EU-länder ställs ofta inför utmaningar i kontakterna med socialförsäkringsinstitutioner och andra offentliga organ. Förfarandena för att intyga och kontrollera sociala förmåner kan vara tidskrävande och bygger ofta på utbyte av fysiska handlingar (dvs. intyg för utlandet som det europeiska sjukförsäkringskortet). Företag kan ställas inför administrativa kostnader och hinder, särskilt när de utstationerar sina anställda för tillfälligt arbete utomlands.
  • Socialförsäkringsinstitutionerna har ofta svårt att få tillgång till och utbyta information på grund av att de olika nationella systemen inte är tillräckligt kompatibla. Det kostar också att t.ex. kontrollera rättigheter och utfärda eller ersätta handlingar. Det kan även bli dyrt med bedrägerier och fel i samband med intyg för utlandet eller felaktig användning av det europeiska sjukförsäkringskortet.

Vilka är de viktigaste åtgärderna som kommissionen föreslår?

Kommissionens mål:

  1. Främja medborgarcentrerad digitalisering av samordningen av de sociala trygghetssystemen genom att
  • se till att personer som reser i, flyttar till och arbetar i andra EU-länder eller driver företag utomlands kan sköta sina kontakter med offentliga organ digitalt
  • tillhandahålla effektiva, digitala och samverkande offentliga tjänster över gränserna som är lätta att få tillgång till och använda.
  1. Förbättra samarbetet och utbytet av socialförsäkringsuppgifter mellan institutionerna.

Åtgärderna omfattar bland annat följande:

  • EESSI ska ha införts helt senast i slutet av 2024 och det nuvarande systemet ska förbättras löpande.
  • EU-länderna ska engagera sig mer i Esspass verksamhet och kommissionen ska på grundval av resultaten utvärdera om Esspass kan användas i stor skala.
  • Utöver de förfaranden som ska digitaliseras enligt förordningen om en gemensam digital ingång ska även andra förfaranden digitaliseras senast 2025, t.ex. när det gäller arbetslöshetsförmåner, arbetsskador och hälso- och sjukvård.
  • Datautbytet och interoperabiliteten över gränserna ska förbättras.
  • Investeringarna ska fortsätta när det gäller automatisering av ärenden som rör samordning av de sociala trygghetssystemen.
  • Man ska analysera hur det kan bli lättare för personer som bor och arbetar utomlands i EU att använda digitala lösningar.
  • Man ska anordna årliga högnivåmöten med medlemsländerna för att övervaka och stödja framsteg.

Hur kommer mer digitalisering på det här området att gynna människor, företag och offentliga organ?

För dig som flyttar inom EU:

  • Problemfri och smidigare tillgång till offentlig service, bland annat snabbare tillgång till handlingar för att intyga sociala förmåner utomlands.
  • Digitala handlingar i en digital plånbok för att underlätta erkännandet av dina rättigheter och din äganderätt och fullständiga kontroll över dina personuppgifter.
  • Lättare att utöva dina socialförsäkringsrättigheter i andra länder, t.ex. när du måste söka akut vård utomlands.
  • Snabbare och säkrare handläggning av ansökningar om sociala förmåner.

För socialförsäkringsinstitutioner och andra offentliga organ:

  • Effektivare och bättre socialförsäkringstjänster, bland annat tjänster som rör flera länder.
  • Tillförlitlig digital kontroll av sociala förmåner, vilket minskar kostnaderna och risken för fel och bedrägerier.
  • Bättre samarbete och bättre tillgång till och utbyte av socialförsäkringsuppgifter, även över gränserna, i enlighet med strikta dataskydds- och säkerhetsbestämmelser.

För företag som tillhandahåller tjänster utomlands:

  • Enklare administrativa förfaranden och kontakter med socialförsäkringsinstitutioner, bland annat för att begära och utfärda handlingar på nätet, t.ex. när de utstationerar sina anställda i ett annat EU-land.

Vilka rättigheter har jag för närvarande med det europeiska sjukförsäkringskortet? Kommer några rättigheter att ändras med det nya initiativet?

De åtgärder som föreslås i meddelandet kommer inte att leda till någon ändring av EU:s regler om samordning av de sociala trygghetssystemen. Med det europeiska sjukförsäkringskortet får du även i fortsättningen nödvändig hälso- och sjukvård i de 27 EU-länderna, Island, Liechtenstein, Norge, Schweiz och Storbritannien på samma villkor och till samma kostnad som personer som är försäkrade i landet.

Vilka är nästa steg när det gäller Esspass – kommer det att bli obligatoriskt för EU-länderna?

Två konsortier med institutioner i EU-länderna testar att utfärda och kontrollera A1-intyget och det europeiska sjukförsäkringskortet, med ekonomiskt stöd från kommissionen. Baserat på pilotprojektens resultat som väntas under 2025 ska kommissionen besluta om nästa steg, bland annat om socialförsäkringskortet ska införas i alla EU-länder och om det i så fall behövs ny lagstiftning.

Läs mer om det europeiska socialförsäkringskortet (Esspass)

Hur går det med systemet för elektroniskt utbyte av socialförsäkringsuppgifter (EESSI)? Vilka länder har anslutit sig?

Efter flera års genomförande är EESSI i drift i alla de 32 deltagande länderna (de 27 EU-länderna, Island, Liechtenstein, Norge, Schweiz och Storbritannien). Tretton av dem (Bulgarien, Danmark, Estland, Frankrike, Cypern, Lettland, Ungern, Malta, Portugal, Sverige, Island, Norge och Storbritannien) kan utbyta uppgifter inom alla områden och sektorer när det gäller social trygghet. Arton länder har genomfört över 90 procent. Tack vare EESSI har socialförsäkringsinstitutionerna sedan 2019 snabbare och säkrare handlagt över 16 miljoner socialförsäkringsfall för personer som reser, bor, studerar, pensionerar sig och/eller arbetar i ett annat land.

Kommissionen kommer att fortsätta att hjälpa medlemsländerna att genomföra systemet och bidra med övervakning och rapportering en gång i kvartalet på webbplatsen för GD Sysselsättning, socialpolitik och inkludering.

Vad finns det för andra digitala initiativ för att stödja fri rörlighet och rättvisa villkor för arbetskraftsrörlighet?

Förordningen om en gemensam digital ingång

förordningen om en gemensam digital ingång uppmanas EU-länderna att senast den 12 december 2023 se till att privatpersoner och företag kan utföra 21 administrativa förfaranden helt på nätet via webbplatsen Your Europe. Enligt den så kallade engångsprincipen ska det också räcka med att lämna informationen en gång.

Samordningen av de sociala trygghetssystemen gäller följande förfaranden:

  • Begära beslut om tillämplig lagstiftning om social trygghet
  • Ansöka om europeiskt sjukförsäkringskort
  • Ansöka om pension

Ett tekniskt system där länderna kan utbyta handlingar och information som behövs för de 21 förfarandena håller på att utvecklas. Tanken är att återanvända information som redan finns i elektroniskt format hos andra förvaltningar i Europa, enligt den så kallade engångsprincipen.

Den europeiska ramen för en digital identitet

Den europeiska ramen för en digital identitet kommer att göra det lättare för människor och företag i EU att få tillgång till offentliga och privata tjänster över gränserna. EU-länderna kommer att utfärda enhetliga e-identitetsplånböcker så att privatpersoner och företag på frivillig basis kan lagra och dela uppgifter och digitala handlingar. Ramen skulle också kunna användas för samordningen av de sociala trygghetssystemen.

För att testa e-identitetsplånböckerna genomförs stora pilotprojekt med stöd från programmet för ett digitalt Europa. En grupp institutioner från olika länder håller för närvarande på att testa bland annat utfärdande och kontroll av A1-intyget och det europeiska sjukförsäkringskortet.

Läs mer om hur Esspass ska bygga vidare på ramen för en digital identitet.

Förslag till rättsakt om ett interoperabelt Europa

Den föreslagna akten om ett interoperabelt Europa ska inrätta en samarbetsram för offentliga förvaltningar i hela EU för att ta fram gemensamma, interoperabla lösningar. Både privatpersoner och företag kommer att gynnas av effektivare offentliga tjänster tack vare bättre sammankopplade digitala offentliga förvaltningar och förbättrad datadelning mellan alla sektorer och EU-länder.

EU:s datastrategi

EU:s datastrategi från 2020 ska bland annat underlätta datadelning mellan myndigheter. Detta bidrar till att förbättra de offentliga tjänsterna och att minska pappersarbetet för privatpersoner och företag som är verksamma på den inre marknaden.

Åtgärderna inriktas på

  • en sektorsövergripande styrningsram för tillgång till och användning av data
  • tekniska system och infrastruktur
  • bättre digitala färdigheter
  • europeiska dataområden inom strategiska sektorer.

Europeisk spårningstjänst för pensioner 

Den europeiska spårningstjänsten håller på att utvecklas med stöd av kommissionen för att människor när som helst under sitt yrkesliv ska kunna få information om sina pensionsrättigheter i de EU-länder där de har arbetat.

Det är dock bara en informationstjänst – personer som har arbetat i flera länder måste fortfarande ansöka om pension när de slutar jobba, i enlighet med EU:s regler för samordning av de sociala trygghetssystemen. Socialförsäkringsinstitutionerna använder EESSI-systemet för att utbyta uppgifter som ligger till grund för pensionsberäkningar. Medborgarna får ett P1-intyg som är en officiell översikt och beräkning av deras pensionsrättigheter.

Projekt om arbetstagar- och socialförsäkringskort 

Arbetstagarkort eller socialförsäkringskort har införts i flera länder för att se till att de arbetsrättsliga kraven för arbetstagare uppfylls, även för dem som arbetar i olika länder. Arbetsmarknadens parter inom byggsektorn undersöker med ekonomiskt stöd från kommissionen hur korten ska kunna samverka.

Europeiska arbetsmyndighetens plattform mot odeklarerat arbete utvärderar också hur effektiva socialförsäkringskort är för att bekämpa svartjobb.

Informationssystemet för den inre marknaden och e-deklaration för utstationering av arbetstagare utomlands

Informationssystemet för den inre marknaden (IMI) hjälper myndigheterna att samarbeta över gränserna och fullgöra sina skyldigheter på olika områden, bland annat när det gäller EU-lagstiftningen om utstationering av arbetstagare utomlands.

Vad är e-deklarationen för utstationering av arbetstagare?

Kommissionen och EU-länderna håller på att ta fram ett gemensamt elektroniskt formulär (e-deklaration) som länderna kan välja att använda när de utstationerar arbetstagare utomlands. Syftet är att minska den administrativa bördan för tjänsteleverantörer och göra det lättare för berörda myndigheter att utbyta information. Deklarationen skulle också kunna bidra till att bekämpa bedrägerier och missbruk av systemet.

Utstationering av arbetstagare inom vägtransportsektorn

direktiv (EU) 2020/1057 finns särskilda administrations- och kontrollkrav för utstationering av förare inom vägtransportsektorn. Vägtransportföretagen måste skicka in en utstationeringsdeklaration via webbplatsen Vägtransport – utstationeringsdeklaration, som är ansluten till IMI-systemet.

Initiativ inom e-hälsa 

Inom det kommande europeiska hälsodataområdet har kommissionen och medlemsländerna som mål att den digitala infrastrukturen MyHealth@EU ska kunna användas i hela EU för utbyte av e-recept, patientöversikter, provsvar, utskrivningsrapporter och bilddiagnostik.

Det kan bidra till att förenkla förfarandena för att ersätta kostnaderna för utlandsvård enligt direktivet om patienträttigheter vid utlandsvård.

MyHealth@EU är redan i drift i elva EU-länder med tjänster för e-recept- och patientöversikter (år 2023).

Europeisk infrastruktur för blockkedjetjänster

Den europeiska infrastrukturen för blockkedjetjänster (EBSI) är ett initiativ från EU-kommissionen och det europeiska blockkedjepartnerskapet och ska stödja tillhandahållandet av offentliga tjänster över gränserna med hjälp av blockkedjeteknik.

Infrastrukturen kan användas för att lagra information på ett tillförlitligt och decentraliserat sätt och möjliggör nya former av kontroll, spårbarhet och öppenhet i allmänhetens kontakter med offentliga tjänster i EU. Esspass har valts ut som ett av de användningsfall där den nya infrastrukturen ska testas.