Gå til hovedindholdet
Employment, Social Affairs and Inclusion

Hvad er ESSPASS?

I marts 2021 bebudede Kommissionen i handlingsplanen for den europæiske søjle for sociale rettigheder, at der ville blive iværksat et pilotprojekt med henblik på senest i 2023 at undersøge indførelsen af en digital løsning for at lette interaktionen mellem borgere, der rejser, og nationale myndigheder og for at gøre det lettere for borgerne at gøre brug af deres ret til sociale ydelser i andre EU-lande (det europæiske socialsikringspas, ESSPASS). Med indførslen af myndigheders og andre aktørers digitale kontrol af, hvilke rettigheder borgerne har til social sikring, skal ESSPASS gøre det lettere for borgerne at rejse i EU.

I første fase er der fokus på den digitale kontrol på tværs af grænserne af gyldigheden og ægtheden af det personbårne dokument A1. Dette personbårne dokument viser, hvilken socialsikringslovgivning indehaveren er omfattet af, og anvendes f.eks., når en person midlertidigt udstationeres for at arbejde i et andet medlemsland end der, hvor vedkommende er forsikret. Dermed undgås dobbeltbetaling af bidrag, da dokumentet er bevis på, at der betales socialsikringsbidrag i et andet EU-land. Resultaterne af første fase viser, hvordan ESSPASS kan bidrage til at forenkle tilværelsen for rejsende borgere og virksomheder, der leverer tjenester i udlandet, herunder små og mellemstore virksomheder, ved at strømline procedurerne og mindske de administrative byrder.

Som opfølgning på denne første fase afprøver to konsortier af institutioner i medlemslandene yderligere udstedelse og kontrol af det personbårne dokument A1 og det europæiske sygesikringskort, som modtager finansiel støtte fra programmet for et digitalt Europa. Dette pilotprojekt startede medio 2023 og løber i en periode på to år.

Hvem er involveret?

Det videre pilotprojekt gennemføres af institutioner fra 12 lande (Østrig, Belgien, Tjekkiet, Danmark, Tyskland, Irland, Italien, Holland, Polen, Portugal, Spanien og Sverige), som er en del af de to konsortier, der finansieres under programmet for et digitalt Europa.

Der findes allerede elektronisk informationsudveksling inden for koordinering af de sociale sikringsordninger (via EESSI-systemet), så hvorfor er ESSPASS nødvendigt?

EESSI er et system til udveksling af meddelelser, som giver mulighed for sikker og hurtig udveksling af oplysninger mellem institutioner (f.eks. beregning af pensionsrettigheder for personer, der har arbejdet i flere medlemsstater i løbet af deres karriere). Det er udelukkende sociale sikringsinstitutioner, der har adgang til EESSI-systemet. ESSPASS-pilotprojektet skal undersøge, hvordan EESSI kan suppleres ved at lette interaktionen mellem borgere, der rejser, og de relevante offentlige myndigheder og andre aktører med henblik på social sikring (f.eks. arbejdsinspektører og sundhedsudbydere), idet kontrol af socialsikringsdækning og -rettigheder skal kunne verificeres omgående, også af aktører, der ikke har adgang til EESSI-systemet.

Vil ESSPASS gøre brug af de foreslåede europæiske digitale ID-tegnebøger?

Den 3. juni 2021 offentliggjorde Kommissionen forslaget til en europæisk ramme for digital identitet (EUDI). Initiativet har til formål at revidere den eksisterende grænseoverskridende retlige ramme for pålidelige digitale identiteter (forordningen om europæisk elektronisk identifikation og tillidstjenester (eIDAS-forordningen)). Europa-Parlamentet og Rådet nåede til politisk enighed den 29. juni 2023. Forordningen vil sandsynligvis træde i kraft i andet halvår af 2023.

Med harmoniserede europæiske digitale ID-tegnebøger (som led i den nye EUDI-ramme) vil borgerne på frivillig basis kunne lagre og dele data og digitale dokumenter/beviser for alle former for tjenester (f.eks. kørekort, recepter og uddannelsesbeviser). ESSPASS-pilotprojektet skal undersøge mulighederne for at gøre brug af denne ramme og af den europæiske digitale ID-tegnebog.

Hvordan vil Kommissionen garantere, at personoplysninger er sikre, og at EU's databeskyttelsesregler overholdes nøje?

Ethvert nyt initiativ skal overholde EU's databeskyttelseslovgivning, navnlig den generelle forordning om databeskyttelse, og sikkerhedsreglerne. En eventuel fremtidig ESSPASS-løsning, der gør det muligt at kontrollere retten til social sikring for rejsende borgere og arbejdstagere i udlandet, skal overholde disse regler og skal også opfylde tilgængelighedskrav og være inkluderende for alle – særligt mennesker med handicap, ældre og personer, der mangler digitale færdigheder.

Hvordan hænger det sammen med den fælles digitale portal?

Forordningen om den fælles digitale portal forpligtede medlemslandene til at gøre de vigtigste administrative procedurer fuldt ud tilgængelige online fra den 12. december 2023. En af disse procedurer er anmodning om fastlæggelse af, hvilken lovgivning der finder anvendelse (hvis resultat er det personbårne dokument A1), og et andet eksempel er anmodning om et europæisk sygesikringskort.

Det betyder, at sådanne anmodninger – og også svaret (resultatet) på disse anmodninger (det personbårne dokument A1 og det europæiske sygesikringskort) – bør være tilgængelige for borgerne online.

ESSPASS-pilotprojektet supplerer ovenstående ved at undersøge, hvordan ægtheden og gyldigheden af sådanne (elektroniske) dokumenter kan verificeres på tværs af grænserne.

Får ESSPASS nogen indvirkning på reglerne om koordinering af de sociale sikringsordninger eller den igangværende revision af dem?

ESSPASS-pilotprojektet skal undersøge, hvordan koordineringen af de sociale sikringsordninger kan forenkles. Det har ikke til formål at ændre koordineringsreglernes materielle eller personelle anvendelsesområde. Den nuværende papirbaserede udveksling mellem personer/virksomheder, der rejser, og myndigheder, sundhedsudbydere eller arbejdsinspektører vil så vidt muligt blive erstattet af elektronisk kommunikation.