Gå direkt till innehållet
Employment, Social Affairs and Inclusion

Vad är ESSPASS?

I mars 2021 aviserade kommissionen i handlingsplanen för den europeiska pelaren för sociala rättigheter starten på ett pilotprojekt som fram till 2023 skulle arbeta på en digital lösning för att underlätta kontakterna mellan medborgare som flyttar och reser utomlands och nationella myndigheter. Esspass står för European Social Security Pass, det europeiska socialförsäkringskortet. Målet är att göra det enklare att ta med sig sina sociala förmåner utomlands genom att digitalisera myndigheternas kontroll av medborgarnas socialförsäkringstäckning och rätt till sociala förmåner.

Under den första fasen fokuserade man på lösningar för att digitalt kontrollera om utlandsintyget A1 är giltigt och äkta. I A1-intyget anges vilken lagstiftning som innehavaren omfattas av och det används till exempel av personer som tillfälligt utstationeras av sin arbetsgivare i andra EU-länder än det där de är försäkrade. Då undviker man att sociala avgifter betalas in två gånger, eftersom intyget visar att de sociala avgifterna betalas i ett annat EU-land. Resultaten av projektets första fas visar hur Esspass skulle kunna bidra till att förenkla livet för personer som flyttar utomlands och företag som tillhandahåller tjänster utomlands, bland annat små och medelstora företag, genom smidigare förfaranden och mindre pappersarbete.

För att följa upp den första fasen har det bildats två konsortier med institutioner i tolv EU-länder som ska testa att utfärda och kontrollera utlandsintyget A1 och det europeiska sjukförsäkringskortet, med ekonomiskt stöd från programmet för ett digitalt Europa. Det här pilotprojektet startade i mitten av 2023 och ska pågå i två år.

Vem deltar i pilotprojektet?

Det uppföljande pilotprojektet drivs av institutioner från tolv länder (Belgien, Danmark, Irland, Italien, Nederländerna, Polen, Portugal, Spanien, Sverige, Tjeckien, Tyskland och Österrike) som ingår i två konsortier som finansieras genom programmet för ett digitalt Europa.

Det finns redan ett elektroniskt utbyte av socialförsäkringsuppgifter (EESSI-systemet), så varför behövs Esspass?

EESSI är ett system där socialförsäkringsinstitutioner kan utbyta information snabbt och säkert (till exempel för att beräkna pensionsrättigheter för någon som har arbetat i flera EU-länder under sitt yrkesliv). Det är bara institutionerna som har tillgång till EESSI-systemet. I pilotprojektet tittar man på olika sätt att komplettera EESSI genom att underlätta kontakterna mellan de berörda medborgarna och behöriga myndigheter och andra aktörer på socialförsäkringsområdet (till exempel arbetsmiljöinspektörer och vårdgivare). Man vill att det ska gå att kontrollera socialförsäkringstäckning och sociala förmåner i realtid, även för de aktörer som inte har tillgång till EESSI-systemet.

Kommer Esspass att använda den föreslagna europeiska e-identitetsplånboken?

Den 3 juni 2021 lade kommissionen fram sitt förslag om en ram för en europeisk digital identitet. Genom initiativet ändras regelverket för betrodda digitala identiteter, dvs. förordningen om elektronisk identifiering och betrodda tjänster för elektroniska transaktioner (eIDAS). Europaparlamentet och rådet nådde en politisk överenskommelse den 29 juni 2023 och de nya reglerna kommer troligen att träda i kraft under andra halvåret 2023.

Med en enhetlig europeisk e-identitetsplånbok (enligt den nya ramen för digital identitet) kommer EU-invånarna att kunna lagra och dela olika uppgifter och digitala handlingar (till exempel körkort, läkemedelsrecept och utbildningsmeriter). Inom pilotprojektet undersöker man hur den nya ramen och e-identitetsplånboken kan användas för ett socialförsäkringskort.

Hur ska kommissionen se till att personuppgifterna skyddas och att EU:s dataskyddsregler tillämpas fullt ut?

Alla nya initiativ måste vara förenliga med EU:s dataskyddslagstiftning, särskilt den allmänna dataskyddsförordningen, och säkerhetsreglerna. En eventuell framtida Esspasslösning för att kontrollera människors rätt till sociala förmåner utomlands måste följa dessa regler. Esspass ska också uppfylla kraven på tillgänglighet och vara inkluderande för alla – särskilt för personer med funktionsnedsättning, äldre och personer som saknar digital kompetens.

Finns det en koppling till den gemensamma digitala ingången?

Enligt förordningen om en gemensam digital ingång måste EU-länderna göra viktiga administrativa förfaranden helt tillgängliga på nätet senast den 12 december 2023. Det ska bland annat gå att ansöka om beslut om fastställande av tillämplig lagstiftning (i form av ett A1-intyg) och beställa ett europeiskt sjukförsäkringskort.

Det innebär att sådana ansökningar inklusive svaret – dvs. A1-intyget och EU-kortet – ska finnas tillgängliga på nätet.

Pilotprojektet kompletterar detta genom att titta på olika sätt att kontrollera om sådana elektroniska handlingar är äkta och giltiga i andra länder.

Kommer ESSPASS att påverka reglerna för samordning av de sociala trygghetssystemen och den pågående översynen av dem?

Inom pilotprojektet försöker man utröna om det går att förenkla samordningen av de sociala trygghetssystemen. Tanken är inte att ändra samordningsreglernas innehåll eller omfattning. Målet är att personer och företag som flyttar till eller driver verksamhet i andra länder ska kunna använda digitala intyg i stället för pappersintyg i kontakterna med myndigheter, vårdgivare eller arbetsmiljöinspektörer.