Ce este ESSPASS?
În martie 2021, Comisia a anunțat, în planul de acțiune privind pilonul european al drepturilor sociale, lansarea unui proiect-pilot pentru a analiza, până în 2023, posibilitatea utilizării unei soluții digitale care să faciliteze interacțiunea între cetățenii mobili și autoritățile naționale și să îmbunătățească exercitarea drepturilor de securitate socială la nivel transfrontalier (pașaportul european de securitate socială, ESSPASS). ESSPASS ar trebui să faciliteze mobilitatea transfrontalieră prin digitalizarea verificării asigurărilor și a drepturilor de securitate socială ale cetățenilor mobili de către instituțiile competente și alte părți.
O primă etapă, axată pe verificarea digitală transfrontalieră a valabilității și autenticității documentului portabil A1. Acest document portabil indică legislația în materie de securitate socială aplicabilă titularului și este utilizată, de exemplu, atunci când o persoană este detașată pentru a lucra temporar într-un alt stat membru decât cel în care este asigurată. Acest lucru asigură evitarea dublei plăți a contribuțiilor, deoarece astfel se dovedește plata contribuțiilor sociale în altă țară din UE. Rezultatele primei faze arată modul în care ESSPASS ar putea contribui la simplificarea vieții cetățenilor mobili și a întreprinderilor care furnizează servicii în străinătate, inclusiv a întreprinderilor mici și mijlocii, prin simplificarea procedurilor și reducerea sarcinilor administrative.
După această primă etapă, două consorții de instituții din statele membre continuă acest proiect-pilot, și anume în ceea ce privește emiterea și verificarea documentului portabil A1 și a cardului european de asigurări sociale de sănătate, beneficiind de sprijin financiar prin programul Europa digitală. Această etapă a început la jumătatea anului 2023 și va dura doi ani.
Cine participă la acest proiect?
Proiectul-pilot este continuat de instituții din 12 țări (AT, BE, CZ, DK, DE, IE, IT, NL, PL, PT, ES, SE) care fac parte din cele două consorții finanțate prin programul Europa digitală.
Există deja un schimb electronic de informații în domeniul coordonării securității sociale (prin intermediul sistemului EESSI). De ce este nevoie de ESSPASS?
EESSI este un sistem care permite schimbul sigur și rapid de informații între instituții (de exemplu, calcularea drepturilor de pensie ale unei persoane care a lucrat în mai multe state membre pe parcursul carierei sale). Numai instituțiile de securitate socială au acces la sistemul EESSI. Proiectul-pilot ESSPASS analizează diverse modalități de a completa EESSI prin facilitarea interacțiunilor între cetățenii mobili și autoritățile publice relevante și alte părți implicate în materie de securitate socială (de exemplu, inspectori de muncă sau furnizori de asistență medicală), făcând posibilă verificarea în timp real a acoperirii și a drepturilor de securitate socială, inclusiv de către părțile care nu au acces la sistemul EESSI.
ESSPASS va utiliza prtofelele europene pentru identitatea digitală propuse?
La 3 iunie 2021, Comisia a publicat propunerea privind un cadru european al identitățiidigitale (EUDI). Această inițiativă revizuiește cadrul juridic transfrontalier existent pentru identitățile digitale de încredere (regulamentul eIDAS privind identificarea electronică și serviciile de încredere). Parlamentul European și Consiliul au încheiat un acord politic la 29 iunie 2023. Regulamentul urmează să intre în vigoare în a doua jumătate a anului 2023.
Prin armonizarea portofelelor pentru identitate digitală la nivelul UE (ca parte a noului cadru EUDI), cetățenii vor putea, în mod voluntar, să stocheze și să facă schimb de date și de documente/acreditări digitale pentru toate tipurile de servicii (de exemplu, permise de conducere, prescripții medicale sau diplome). Proiectul-pilot ESSPASS analizează modalitățile de utilizare a acestui cadru și a portofelului european pentru identitate digitală.
Cum va asigura Comisia siguranța datelor cu caracter personal și aplicarea strictă a normelor UE privind protecția datelor?
Orice nouă inițiativă va trebui să respecte legislația UE privind protecția datelor, în special regulamentul general privind protecția datelor, și normele de securitate. O eventuală viitoare soluție ESSPASS care să permită verificarea drepturilor de securitate socială ale cetățenilor și ale lucrătorilor mobili din străinătate trebuie să respecte aceste norme, să îndeplinească cerințele în materie de accesibilitate și să fie favorabilă incluziunii tuturor persoanelor – în special a celor cu handicap, a persoanelor în vârstă și a celor care nu au suficiente competențe digitale.
Care este legătura cu portalul digital unic?
Regulamentul privind portalul digital unic prevede că statele membre trebuie să asigure accesul integral online la procedurile administrative esențiale, începând cu 12 decembrie 2023. De exemplu, cererea de stabilire a legislației aplicabile (al cărei rezultat este documentul portabil A1) și cererea pentru eliberarea cardului european de asigurări sociale de sănătate.
Aceasta înseamnă că astfel de cereri, precum și răspunsul (rezultatul) - documentul portabil A1 și CEASS - ar trebui să fie puse la dispoziția cetățenilor online.
Proiectul-pilot ESSPASS vine în completarea acestui aspect analizând modalitățile prin care verificarea autenticității și a valabilității acestor documente (electronice) poate fi efectuată în situații transfrontaliere.
ESSPASS ar putea aduce atingere normelor privind coordonarea sistemelor de securitate socială sau revizuirii în curs a acestora?
Proiectul-pilot ESSPASS analizează modalitățile de simplificare a procedurilor de coordonarea securității sociale; scopul său nu este acela de a modifica domeniul de aplicare material sau personal al normelor de coordonare. Schimburile actuale de documente pe suport de hârtie între persoanele mobile/întreprinderi și administrații, furnizorii de servicii medicale sau inspectorii de muncă ar urma să fie înlocuite, pe cât posibil, cu mijloace electronice.